Karjalanpaisti

Karjalanpaisti

Karjalanpaisti uunissa on tuttu monista juhlista, mutta se on myös erinomainen arkiruoka. Pitkän kypsennysajan vuoksi karjalanpaistin valmistaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Olemme paloitelleet ja pakanneet reilut lihanpalat valmiiksi karjalanpaistia varten. Lisäksi Kunnon Karjalanpaisti on valmistettu tuoreesta, suomalaisesta pakastamattomasta porsaan- ja naudanlihasta.

Karjalanpaistin resepti on sinänsä yksinkertainen ja pääosassa onkin hyvä liha. Tämä meillä Snellmanilla testattu ja hyväksi todettu karjalanpaistiohje sisältää vain kuusi ainesosaa ja maistuu varmasti koko perheelle!

4 210 min

Ainekset

  • 500 g Kunnon karjalanpaistia
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 laakerinlehteä
  • 20 maustepippuria
  • suolaa

Karjalanpaisti — Ohje

  1. Ruskista liha. Paloittele porkkana ja sipuli.
  2. Laita kaikki ainekset pataan ja peitä vedellä.
  3. Kypsennä karjalanpaistia uunissa 200 asteessa noin 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.
  4. Tarjoile suussasulavan mureaksi hautunut karjalanpaisti esimerkiksi perunamuussin kanssa.

Vinkki!

Karjalanpaisti reseptivideo

Tämä karjalanpaisti resepti löytyy myös YouTube-kanavaltamme.

Suikaleet ja kuutiot

“Meillä suikaleet ja kuutiot tehdään aina pakastamattomasta suomalaisesta lihasta eikä niihin lisätä vettä tai käytetä ruiskusuolausta. Ja kyllähän ne ruskistuu kauniisti ja pysyy irtonaisina pannulla.”

Kai, tuotekehittäjä

Arvioi

Jaa

Kommentit

Karjalanpaisti on helppo tehdä

Pataruuista tunnetuimpia ja suosituimpia on karjalanpaisti. Karjalanpaistilla oli eri karjalaisissa pitäjissä oma nimityksensä kuten Kirvussa uunipaisti, Käkisalmessa lihapotti ja sakkolan paisti Sakkolassa. Ruukkupaistinakin se on tunnettu. Karjalanpaisti-nimeä alettiin käyttää vasta kun evakot tekivät paistin tunnetuksi eri puolilla Suomea.

Suussa sulava karjalanpaisti kypsennetään hitaasti uunissa hauduttamalla. Ohjeita on nykyään monenlaisia. Karjalanpaistilihana käytetään useimmiten sianlapaa ja naudanrintaa. Ennen laitettiin myös lampaanlihaa ja sisäelimiä kuten munuaisia, maksaa ja sydäntä.

Nykyään kuitenkin karjalanpaisti tehdään useimmin sian- ja naudanlihasta. Joskus sekaan lisätään myös lampaanlihaa, mutta sisäelimiä ei karjalanpaisti juuri enää sisällä.

Karjalanpaistin voi tehdä myös hirvenlihasta tai muusta riistasta. Tällöin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota lihan rasvaisuuteen, eli tarkemmin ottaen sen vähyyteen. Vähärasvaisemman lihan kanssahan vaarana on, että paisti jää turhan mauttomaksi. Tämän voi kuitenkin välttää ruskistamalla karjalanpaistilihat runsaassa voissa tai korvaamalla reseptistä ainoastaan naudanlihan, niin että karjalanpaistissa on hirvenlihaa ja rasvaisempaa porsasta esimerkiksi suhteessa 60/40.

Yksi karjalanpaistin hyviä puolia on sen helppous, joskin hauduttamiseen on syytä varata riittävästi aikaa, jotta karjalanpaisti on varmasti riittävän mureaa. Toinen mainitsemisen arvoinen seikka on luonnollisesti herkullinen maku. Karjalanpaistin voi valmistaa ihan perinteisessä lasivuoassa, vaikka osa kokeista onkin sitä mieltä, että se kaikkein mehevin karjalanpaisti syntyy valurautapadassa. Tällöin karjalanpaistin valmistaminen aloitetaan ruskistamalla ensin lihapalat padassa hellalla ja lisäämällä mausteet ja vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Sitten pata vain uuniin hautumaan.

Karjalanpaisti voidaan toki kypsentää myös savipadassa tai -ruukussa myös eikä lihoja tarvitse paistaa ennen uuniin laittamista. Karjalanpaistilihoista vielä sen verran että joissakin ohjeissa laitetaan kutakin lihalajia yhtä paljon. Suositeltavaa on laittaa sianlihaa eniten, koska se antaa paistille makua. Kaikkein maukkaimman paistin saa kun seassa on myös luullista lihaa. Karjalanpaisti kuuluu myös monessa perheessä joulupöytään karjalanpiirakoiden kanssa.

Karjalanpaistin kanssa sopivat kuoriperunat tai perunamuusi ja tietysti puolukkasurvos. Paisti vain paranee uudelleen lämmitettäessä, joten sitä voi nauttia monena päivänä vaihdellen lisukkeita.

Muita reseptejä