Siirry sisältöön

Joulukinkun paisto

Kinkun paisto lyhyesti

Paista ensin 30 min 200 °C, sitten 100 °C n. 1,5 h per kilo. Tarkkaile paistomittaria! Kypsän kinkun sisälämpö on 74 °C.

Huom! Muista ottaa kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista, ensin pakkasesta jääkaappiin ja edelleen jääkaapista huoneenlämpöön n. 5 tuntia ennen paistamista. Jääkaapissa kinkku saa sulaa n. puoli vuorokautta per painokilo.

Paisto-ohjeet tarkemmin

Alla joulukinkun valmistusohje yksityiskohtaisemmin. Voit katsoa sen myös kätevässä, vaiheittain selattavassa videomuodossa täältä. Tämä ohje on sähköuunille ilman paistopussia, ohjeet vaihtoehtoisiin valmistustapoihin löytyvät alempaa.

  1. Ota kinkku ajoissa sulamaan

    Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 °C.

  2. Aseta paistomittari kinkkuun

    Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun.

  3. Paista kinkkua ensin 200 °C 30 min

    Laita kinkku uuniin rasvapuoli ylöspäin ja paista ensin 200 °C noin puoli tuntia.

  4. Laske lämpötilaa 100 °C

    Laske lämpötila 100 °C ja paista kinkkua vielä noin 1,5 tuntia per kilo. Pieni, parin kilon kinkku saattaa tarvita paistoaikaa hieman tätä nyrkkisääntöä enemmän, joten kypsyys kannattaa varmistaa kellon sijaan paistomittarilla.

  5. Paista kunnes kinkun sisälämpötila on vähintään 74 °C

    Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C ja ylikypsän n. 83 °C.

Muut kinkkuvinkit & vaihtoehtoiset valmistustavat

Koska joulukinkku on kiistatta yksi suomalaisille tärkeimmistä jouluperinteistä, olemme koonneet tälle sivulle kinkun paisto-ohjeen lisäksi myös kaiken muun joulukinkkuun liittyvän, aina kinkun sulattamisesta sen koristeluvinkkeihin ja kinkkurasvan hävittämiseen.

Yllä on esitetty kinkun paisto-ohjeet sähköuunille, onhan se Suomessa ehdottomasti yleisin tapa valmistaa joulukinkku. Vaihtoehtoisesti kinkun voi myös keittää tai halutessaan jopa grillata tai savustaa. Ohjeet ja vinkit vaihtoehtoisiin valmistutapoihin sekä kaikkeen muuhun joulukinkkuun liittyvään löydät alta.

Lue myös: 4 syytä valita Snellmanin kinkku

Kinkun sulattaminen

Kinkun sulatus aloitetaan yleensä siirtämällä pakastettu kinkku pakastimesta jääkaapin puolelle sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista. Ota huomioon, että suuren joulukinkun sulattaminen kestää useita päiviä!

Kinkun sulattaminen kestää noin puolet kilojen määrästä vuorokausina

2–3 kg:n kinkku vaatii sulaakseen 1–2 vrk
4–7 kg:n kinkku 2–3 vrk
8–12 kg:n kinkku jopa 4–5 vrk.

Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen paistamista. Ennen kuin paistat kinkun, tulee kinkun sisälämpötilan olla noin +10 astetta.

Kinkun paisto jäisenä

Mikäli unohdit ottaa kinkun sulamaan, ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin. Kinkun paisto jäisenä on sekin mahdollista – kokeilimme laittaa jäisen kinkun suoraan uuniin ja lopputulos ei ollut lainkaan hassumpi. Tässä tapauksessa toki joulukinkun paistaminen kestää tavanomaista kauemmin. Katso tarkemmat ohjeet, miten jäisen kinkun paistaminen onnistuu!

Kinkun paistaminen paistopussissa

Joulukinkku voidaan paistaa uuniin sopivassa paistopussissa. Pussin ansiosta paiston yhteydessä saadaan talteen erittäin maukas kinkun liemi. Paistopussista on myös se hyöty, että kinkun paistaminen ei sotke uunia. Paistopussia käytettäessä tulee varoa, ettei pussi osu uunin vastuksiin tai seiniin.

Kinkun paistolämpötila on ohjeesta riippuen 100–125 astetta. Me Snellmanilla suosittelemme paistolämpötilaksi 100 astetta, koska kinkun paisto matalassa lämpötilassa parantaa kinkun mehukkuutta. Myös kinkun paistaminen pussissa tekee siitä hieman mehevämmän.

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Laita joulukinkku paistopussiiin. Jätä pussin yksi kulma ylöspäin ja leikkaa kulma auki, jotta höyry pääsee ulos, mutta paistoliemi pysyy pussissa.
4. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, varo ettei mittari osu siihen.
5. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin syvälle uunipellille keskitasolle tai alemmas kinkun koosta riippuen.
6. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen.
7. Paista kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo.
8. Kinkku on kypsä, kun mittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta.

kinkun paistaminen ilman paistopussia

Kinkun paistaminen ilman paistopussia

Kinkun paistaminen ilman pussia tapahtuu lämpötilojen ja paistoaikojen osalta samalla tapaa kuin paistopussissa paistettaessa. Ainoa merkittävä ero onkin siinä, että kun joulukinkun paistaa ilman pussia, asetellaan kinkku yleensä suoraan uunin ritilälle. Tällöin uunin pohjalle on ehdottomasti laitettava syvä uunipelti, jotta kinkusta paistettaessa irtoava neste ja rasva ei sotke uunia ja pala kiinni.

Pellille kannattaa laittaa myös reilusti vettä, jotta uunissa säilyy sopiva kosteus. Vesi haihtuu kuumassa uunissa, joten sitä on hyvä lisätä pellille kinkun paiston edetessä.

Joulukinkun paistaminen ilman pussia ei tee siitä välttämättä aivan yhtä mehevää kuin pussissa paistettaessa. Myös kinkun paistoliemen ottaminen talteen on hieman hankalampaa kuin paistopussin kanssa, mutta kunhan pellillä on tarpeeksi vettä, on lopputuloksena varsin hyvä liemi.

Alla ohjeet kinkun paistamiseen ilman paistopussia videomuodossa:

Kinkun paistaminen foliossa

Mikäli käytössä ei ole paistopussia, voi kinkun kääriä myös folioon ennen uuniin laittamista. Näin kinkku pysyy mehukkaana ja uuni siistinä samaan tapaan kuin paistopussia käytettäessä. Parhaiten foliossa onnistuu pienen kinkun paisto. Myös jäisen kinkun paistaminen onnistuu parhaiten folion avulla ja ohjeet tähän löydät blogistamme.

Näin paistat sulatetun kinkun foliossa:

1. Aseta uuni 200 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Kääri joulukinkku alumiinifolioon ja aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
4. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia.
5. Laske lämpötila 100 asteeseen ja paistat kinkkua noin 1,5 tuntia per kilo.
6. Tarkista joulukinkun paistoaika mittarista. Sisälämpötilan ollessa 74 astetta kinkku on kypsä. Ylikypsän eli murean ja pehmeän kinkun lämpö on n. 80°C

kinkun paistaminen foliossa sopii parhaiten pienille kinkuille

Kinkun paistaminen kiertoilmauunissa

Kiertoilmauunissa lämpö jakaantuu tavanomaista uunia tasaisemmin ja siksi kinkun paisto onnistuukin kiertoilmauunissa hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Joulukinkun voi paistaa kiertoilmauunissa joko paistopussin kanssa tai ilman, joten voit hyödyntää yllä olevia paisto-ohjeita, kunhan muistat käyttää kiertoilmauunin kanssa noin 20 astetta alhaisempia lämpötiloja. Toki uuneissa on paljon yksilöllisiäkin eroja, joten kinkun paistaminen kiertoilmauunissa onnistuu parhaiten paistomittaria seuraamalla.

kinkun paistaminen kiertoilmauunissa onnistuu ilman ongelmia.

Kinkun paistaminen leivinuunissa

Perinteikäs leivinuuni soveltuu hyvin myös joulukinkun paistamiseen, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan. Ensinnäkin, jotta kinkku paistuu leivinuunissa kypsäksi, on leivinuunia lämmitettävä etukäteen tarpeeksi kauan. Lämmittämisen jälkeen kannattaa kuitenkin odottaa, että leivinuunin lämpötila on noin 150 astetta ennen kuin laittaa kinkun paistumaan. Aloituslämpötila on korkeampi kuin sähköuunissa paistettaessa, sillä on otettava huomioon, että leivinuunin lämpötila laskee hiljalleen.

Jotta kinkun paistaminen leivinuunissa onnistuu, tulisi uunin lämpötilan olla koko paistamisen ajan vähintään 80 astetta. Kinkun alle kannattaa leivinuunissakin laittaa paistamisen ajaksi syvä uunipelti.

Koska lämpötilan hallinta leivinuunissa on sähköuuniin verrattuna haastavaa ja leivinuuneissa on keskenäänkin eroja, selviää kinkun tarkka paisto-aika parhaiten paistomittarin avulla. Kinkku on kypsä, kun mittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että joulukinkun paistaminen leivinuunissa kestää noin tunnista puoleentoista per kilo.

kinkun paistaminen leivinuunissa kannattaa tehdä paistomittaria apuna käyttäen

Kinkun paistaminen kaasu-uunissa

Jos edessä on joulukinkun paistaminen kaasu-uunissa, soveltuu tähän sama kinkun paisto-ohje kuin sähköuunia käytettäessä. Ainoa mahdollisesti vastaan tuleva ero saattaa olla lämpötiloissa, sillä osassa kaasu-uuneista alin lämpötila on noin 150 astetta. Tässä tapauksessa paista kinkkua kaasu-uunissa pienimmällä mahdollisella teholla ja käytä paistomittaria kinkun kypsyyden varmistamiseksi.

Näin onnistuu joulukinkun paistaminen kaasu-uunissa.

Joulukinkun grillaaminen ja savustaminen

Mikäli talven keskellä on käytettävissä tarpeeksi iso grilli ja hieman seikkailumieltä, voi joulukinkun myös grillata kypsäksi. Grillissä onnistuu myös joulukinkun savustaminen savustuslastujen avulla, mikäli kinkkuun haluaa savun makua. Tässä tapauksessa kannattaa savustuslastut laittaa grilliin jo heti alkuvaiheessa.

Joulukinkun grillaaminen tulee tehdä epäsuoralla tulella, eli hiilet tai briketit eivät saa olla suoraan kinkun alapuolella. Lisäksi joulukinkun paistaminen grillissä vaatii uunia enemmän vahtimista, sillä grillin lämpötilaa on seurattava ja esimerkiksi brikettejä lisättävä tarvittaessa.

Lämpötila grillissä voi olla aluksi hieman korkeampi, mutta kinkun grillaaminen tulisi suorittaa pääosin noin 125 asteen lämpötilassa. Lihalämpömittari on ehdoton apuväline joulukinkun grillauksessa ja lämpötilaa voi mitata joko jatkuvasti tai aina samalla kun lisää grilliin hiiliä.

Joulunkinkun grillaaminen vaatii hieman viitseliäisyyttä ja kenties harjoitteluakin, mutta grillissä valmistettu joulukinkku on lopulta todella yllättävän herkullinen. Kinkun grillaus on helpointa luuttomalla juhlakinkulla, sillä todella suuren kinkun kanssa voi jo pelkästään kinkun mahduttaminen grilliin aiheuttaa päänvaivaa.

joulukinkun grillaaminen ja savustaminen vaatii asiaan perehtyneisyyttä.

Kinkun paistoaika

Sähköuunissa joulukinkun paistoaika on noin 1,5 tuntia per kilo. Se, kauanko kinkun paistaminen tarkalleen kestää, riippuu paitsi kinkun koosta ja muodosta, myös uunien yksilöllisistä eroista. Lisäksi kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa hieman paistoaikaan.

Paistomittari onkin paras tapa varmistaa oikea kinkun paistoaika. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74 astetta, jotta se on kypsä. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva.

Ota myös huomioon, että kinkun lämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista.

Kinkun paistoaika riippuu kinkun koosta, paistomittari on hyvä apuväline.

Kinkun kuorruttaminen

Joulukinkun paistaminen huipentuu yleensä kinkun kuorruttamiseen. Kun kinkku on kypsä, anna sen jäähtyä hetken aikaa ja poista sitten verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta. Rasvaa voi jättää mieltymyksensä mukaan hieman, sillä se tuo makua myös kinkun kuorrutukseen.

Perinteinen kinkun kuorrutus sisältää sinappia, kananmunaa ja korppujauhoja. Kananmuna ei ole välttämätön ainesosa, joten voit halutessasi myös jättää sen pois. Valmista kinkun kuorrute eli sinappihuntu sekoittamalla keskenään n. 3 rkl sinappia ja yksi kananmuna. Kuorruta kinkku levittämällä seos kinkun päälle ja ripottele lopuksi pinnalle korppujauhoja.

Viimeistele joulukinkun kuorrutus paistamalla kinkkua vielä 250-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia. Vahdi kinkkua koko ajan, ettei kuorrute pala. Ota kinkku uunista, kun kuorrute on kauniin kullanruskea!

Katso myös gluteenittoman sinappi-aprikoosikuorrutuksen valmistusohje YouTube-kanavaltamme:

Joulukinkun koristelu

Kuorruttamisen lisäksi joulukinkun voi vielä halutessaan koristella hienon ulkonäön saavuttamiseksi. Perinteisin tapa lienee asetella kinkun pintaan kokonaisia neilikoita. Muista kuitenkin, että tällöin kinkun kannattaa antaa ensin hieman jäähtyä, muuten neilikoista saattaa jäädä liian voimakas maku kinkkuun. Helppo tapa koristella kinkku on myös tehdä veitsellä kinkun pintaan kaunis ruudukkokuvio.

Joulukinkun koristeluun sopivat myös tuoreet yrtit ja mausteet. Lisäksi tarjoiluvadille voi asettaa koristeeksi esimerkiksi laakerinlehtiä ja hedelmiä.

Joulukinkun koristelu antaa loppusilauksen juhlaruualle

Joulukinkun keittäminen

Monille joulukinkun paistaminen on niin itsestään selvä asia, että muita tapoja kinkun kypsentämiseen ei tule edes mietittyä. Joulukinkun keittäminen on kuitenkin nopea ja verrattain vaivaton tapa saada erityisen mehevä kinkku. Lisäksi keitetty joulukinkku ei ole aivan niin suolainen kuin uunissa paistettu ja se on helppo maustaa keittoliemen myötä erilaisilla mausteilla. Koska kinkun on mahduttava kattilaan, soveltuu joulukinkun keittäminen parhaiten hieman pienemmille kinkuille.

Joulukinkun keittäminen onnistuu helpoiten paistomittaria hyödyntämällä. Mehevyyden takaa puolestaan se, jos keitetyn joulukinkun antaa jäähtyä kattilassa. Viileä ulkoilma on näppärä tapa jäähdyttää kattialassa oleva kinkku, mutta tällöin on varmistettava, etteivät esimerkiksi eläimet pääse herkuttelemaan kinkulla.

1. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
2. Keitä kinkkua vedessä noin tunti per kilo mausteiden kera. Mausteeksi sopivat esimerkiksi maustepippurit ja laakerinlehdet.
3. Kun kinkku on kypsä, keitä lopuksi liemi kasaan kattilassa.
4. Mikäli haluat kuorruttaa kinkun, tarvitset uunia kuorrutteen paistamiseen.

Joulukinkun keittäminen kypsäksi on vaihtoehto, jos kotoa löytyy kinkulle riittävän iso kattila

Kinkkurasvan hävitys

Muistathan että kinkun rasvoja ei pidä missään nimessä kaataa viemäriin. Sen sijaan kannattaa tänäkin vuonna tehdä Kinkkutemppu eli lahjoittaa rasvat hyvään tarkoitukseen.

Toimi näin:

  • Kaada paistinrasva varovasti puhtaaksi huuhdeltuun kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Rasvan hyydyttyä vie tölkki lähimpään Kinkkutemppu-keräyspisteeseen, jossa se voidaan kierrättää uusiutuvaksi polttoaineeksi. Listan keräyspisteistä löydät täältä.
Tehdään yhdessä kinkkutemppu!

Lue lisää osoitteessa kinkkutemppu.com.

Vinkkejä kokeilunhaluisille

Joulukinkun paistaminen ei ole vain pohjoismainen tapa, vaan myös esimerkiksi Karibialla nautitaan jouluisin kinkkua. Karibialaiseen tyyliin valmistettu joulukinkku tosin on suomalaista makeampi: esimerkiksi Jamaikalla joulukinkku saa paiston jälkeen pinnalleen fariinisokerista, hunajasta, ananas- ja appelsiinimehusta sekä sinapista valmistetun glaseerauksen. Katso blogistamme, miten suomalainen joulukinkku eroaa muista ja millaisia valmistusmenetelmiä ja makuja joulukinkkuun maailmalla liittyy.

Jos joulukinkun paistamisesta haluaa tehdä suorastaan taidetta, kannattaa kokeilla kypsentää joulukinkku rosvopaistin tavoin maakuopassa. Jäinen maa aiheuttaa tosin haasteita ja muutenkin aikaa projektiin on pelkästään kypsentämisen osalta hyvä varata noin 10 tuntia. Lisäksi “maauunia” on kuumennettava nuotion avulla tuntikaupalla. Ylikypsä rosvopaistikinkku on kuitenkin kokemisen arvoinen.

Tai entäpä jos keittäisit joulukinkun veden sijaan Coca-Colassa? Tv-kokki Nigella Lawsonin mukaan Coca-Colassa keitetty joulukinkku on se kaikkein paras. Lisää makuvaihtoehtoja ja vinkkejä löydät blogistamme!

Yleisimmät joulukinkkuun liittyvät virheet

Viisi tärkeintä kinkun paistamisessa ja tarjoilussa muistettavaa asiaa:

  1. Muista ottaa joulukinkku ajoissa sulamaan.
  2. Älä paista kinkkua ilman paistomittaria.
  3. Jäähdytä joulukinkku paistamisen jälkeen mahdollisimman nopeasti.
  4. Kuorruta kinkku vasta kun se on kunnolla jäähtynyt.
  5. Siirrä joulukinkku kylmään aina mahdollisimman nopeasti tarjoilun jälkeen. 
Kinkun kuorrutus viimeistellään kuumassa uunissa.

Hyödynnä kinkun ystävän muistilista

Joulukinkkuun liittyy paljon muistettavaa, joten kokosimme tärkeimmät asiat oheiseen infografiikkaan. Kinkkukuvastamme löydät vinkkejä kinkun valintaan, sulattamiseen ja paistamiseen sekä erilaisia kuorrutuksia ja kastikkeita kinkulle.

Avaa Hyvä tietää joulukinkusta -infograafi

Haluatko käyttää kinkkuinfografiikkaa omilla sivuillasi?

Voit lisätä infografiikan myös vaikkapa blogiisi käyttämällä alla olevaa upotuskoodia.

Kinkkuvinkit ja paisto-ohje tulostettavana e-kirjana

Kokosimme keskeisimmät kinkkuvinkit, kinkun paisto-ohjeet sekä kuorrutus- ja kastikereseptit myös käteväksi ja kauniiksi e-kirjaksi. Lataa e-kirja ilmaiseksi täältä offline-käyttöä tai tulostamista varten!

Joulukinkkuvinkit e-kirja

Hyvää ja herkullista joulua!

Olipa valintasi sitten perinteinen kinkun paistaminen tai mikä tahansa muista valmistustavoista, toivomme että lopputulos on mitä onnistunein ja haluamme samalla toivottaa oikein hyvää joulua blogitoimituksen ja koko Snellmanin henkilökunnan puolesta!

Usein joulukinkusta ja kinkun paistamisesta kysyttyä

Kuinka paistaa joulukinkku?

Parhaan mehukkuudeen saavuttamiseksi suosittelemme matalaa paistolämpötilaa, paistopussia sekä paistomittarin käyttämistä halutun kypsyysasteen varmistamiseksi.

Missä asteessa joulukinkku paistetaan?

Joulukinkkua kannattaa paistaa ensin 200 asteessa noin puoli tuntia ja laskea sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen.

Milloin joulukinkku on kypsä?

Joulukinkku on kypsä, kun kinkun paksuimpaan kohtaan asetettu paistomittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta.

Milloin joulukinkku paistetaan?

Pitkän paistoajan vaativa isompi joulukinkku paistetaan joko jo aatonaattona tai jouluaattoa edeltävän yön aikana. Pienemmän kinkun ehtii paistaa vielä aattopäivänäkin.

Miten joulukinkku paistetaan?

Joulukinkku paistetaan tavallisimmin uunissa hitaasti matalassa lämpötilassa (n. 100 astetta). Uunin pohjalle laitetaan syvä uunipelti kinkusta valuvien nesteiden talteen ottamiseksi.

Miten päin joulukinkku paistetaan?

Joulukinkku paistetaan rasvapuoli ylöspäin asetettuna.

Voiko kinkun paistaa kiertoilmalla?

Kinkun paisto onnistuu hyvin myös kiertoilmauunissa. Tasaisemman lämmöjakautumisen takia kiertoilmauunnissa paistamiseen riittää noin 20 astetta tavallista uunia matalampi lämpötila. Muista kuitenkin käyttää paistomittaria halutun kypsyyden varmistamiseksi.

Voiko kinkun paistaa ilman paistopussia?

Kinkun paistaminen onnistuu hyvin myös ilman paistopussia, kunhan vain muistaa laittaa uunin pohjalle syvän uunipellin, jolla on reilusti vettä. Veden ansiosta uunin ilma pysyy sopivan kosteana (muista tarvittaessa lisätä vettä pellille paistamisen aikana).

Voiko jäisen kinkun laittaa uuniin?

Vaikka kinkku tavallisesti sulatetaan ennen paistamista, kinkun voi myös laittaa uuniin suoraan jäisenä. Tällöin paistoaika ja -ohje toki muuttuvat hieman tavallisesta poikkeaviksi.

Mihin kinkku paistamisen jälkeen?

Paistamisen jälkeen kinkun jäähdyttämiseen sopii parhaiten viileä terassi tai parveke. Pienet pakkaslukematkaan eivät haittaa. Jääkaapissa jäähdyttämisen ongelmana on muiden ruokien liiallinen lämpeneminen.

Mihin kinkun paistoliemi?

Kinkun paistoliemi kannattaa ehdottomasti ottaa talteen ja käyttää joulukinkun kastikkeen pohjana.

Mihin kinkun paistorasva?

Kerää kinkun paistorasva tyhjään pahvitölkkiin, sulje tölkki ja katso täältä lähin keräyspiste, jonne voit viedä tölkin. Putkistojen tukkeutumisen välttämiseksi kinkun paistinrasvaa EI missään tapauksessa saa kaataa viemäriin.

Voiko kinkun kuorruttaa seuraavana päivänä?

Kinkun voi halutessaan kuorruttaa vasta paistamista seuraavana päivänä, juuri ennen tarjoilua.

Voiko kinkun kuorruttaa kylmänä?

Kuorruttamista varten kinkun annetaan jäähtyä hieman, ja vaihtoehtoisesti kuorruttamisen voi tehdä myöhemminkin kun kinkku on jo jäähtynyt kokonaan. Kuorruttaminen kuitenkin viimeistellään käyttämällä hunnun saanuttua kinkkua kuumassa uunissa noin 10 minuutin ajan.

Kuinka kauan joulukinkku säilyy?

Kypsä joulukinkku säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kuinka kauan joulukinkku säilyy pakastimessa?

Joulukinkku säilyy pakastimessa (-18 astetta) pakkauksessa ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään asti.

Kuinka kauan joulukinkku sulaa?

Sulamiseen kuluva aika riippuu kinkun koosta. Nyrkkisääntönä sulamisajan voidaan sanoa olevan puoli vuorokautta per kinkun painokilo; katso tarkemmat sulatusohjeet täältä.

Milloin joulukinkku sulamaan?

Joulukinkun painosta riippuen kinkku on otettava sulamaan 1-5 vrk ennen paistamista. Katso tarkemmat sulatusohjeet täältä.

Miten joulukinkku sulatetaan?

Joulukinkun sulatus aloitetaan ottamalla kinkku pakkasesta jääkaappiin tai muualle viileään muutamaa päivää ennen kinkun paistamista. Sulatusaika riippuu kinkun koosta. Kinkku siirretään edelleen jääkaapista huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen uuniin laittamista.

Milloin joulukinkku jääkaappiin?

Sulattamista varten joulukinkku on otettava pakkasesta jääkaappiin koosta riippuen 1-5 vrk ennen paistamista. Paistamisen jälkeen kinkku kannattaa siirtää jääkaappiin heti kun se on jäähtynyt sen verran, ettei se nosta jääkaapin lämpötilaa. Myös jokaisen tarjoilukerran jälkeen kinkku kannattaa siirtää kylmään mahdollisimman nopeasti.

Paljonko joulukinkkua varataan per henkilö?

Joulukinkkua kannattaa varata reilun kokoiset annokset, sopiva keskiarvo on noin 200 g per henkilö ja ruokailukerta.

Minkä kokoinen joulukinkku?

Joulukinkun koko kannattaa valita syöjien määrän mukaan. Jos kullekin ruokailijalle varataan esim. noin 200 g kinkkua, 3 kg:n kinkku riittää noin 12 hengelle.

Mikä on hyvä joulukinkku?

Suosituksemme joulukinkuksi on Snellmanin kotimainen, gm-vapaa Kunnon maatiaispossun juhlakinkku. Käyttämämme perinteinen valmistusmenetelmä, jossa kinkun annetaan levähtää suolaamisen jälkeen vuorokauden verran ennen pakkaamista, takaa että kinkku ei kutistu paiston yhteydessä liikaa.

Missä maissa syödään joulukinkkua?

Joulukinkku ei ole yksin suomalaisten tai edes pohjoismaalaisten suosima jouluruoka vaan sitä syödään jossain muodossa myös useassa muussa maassa ympäri maailmaa. Tutustu maihin ja niiden perinteisiin joulukinkun valmistustapoihin täällä.

Mistä joulukinkku on periytynyt Suomeen?

Suomalainen joulukinkku juontaa juurensa viikinkien aikakauden Skandinaviaan, jolloin ihmisillä oli tapana uhrata talvipäivänseisauksena villisika sadonkorjuun ja hedelmällisyyden jumala Freyrille.