Siirry sisältöön

Lihaa ja kasviksia sopivassa suhteessa – monipuolinen ruokavalio on hyvinvoinnin perusta

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset on hiljattain päivitetty. Vaikka suositukset kannustavat aiempaa kasvipainotteisempaan ruokavalioon, liha saa pysyä lautasella jatkossakin.

Teksti: Suvi Myllymäki, ravitsemusasiantuntija
Kuvat: Snellman & Satokausimedia

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin marraskuun lopussa. Kansalliset suositukset perustuvat pitkälti viime vuonna julkaistuihin pohjoismaisiin suosituksiin. Edellisen kerran suositukset on päivitetty yli kymmenen vuotta sitten.

Suomalaiset ravitsemussuositukset on laadittu ohjenuoraksi kansanravitsemukseen ja joukkoruokailuun. Ne antavat siis suuria linjoja ruokalistasuunnitteluun ja ravinnon tarpeen arvioimiseen väestötasolla. Mutta miten niitä pitäisi tulkita?

Liha on luonnollinen osa terveellistä ruokavaliota

Ensiksi: Liha on erinomaista ravintoa.

Lihassa on runsaasti laadukasta proteiinia, joka sisältää sopivassa suhteessa kaikkia elimistölle tärkeitä välttämättömiä aminohappoja. Liha sisältää myös runsaasti rautaa hyvin imeytyvässä muodossa, sinkkiä, seleeniä, fosforia ja useita B-ryhmän vitamiineja. Erityisen tärkeä lähde se on B12-vitamiinille, joka tunnetaan myös ”muistivitamiinina”.

Tomaattisessa lihapadassa liha, kasvikset, palkokasvit ja riisi muodostavat herkullisen ja ravitsevan kokonaisuuden.

Seuraamme täällä Pietarsaaressa tarkasti kuluttajia ja heiltä tulevaa palautetta, ja olemme huomanneet, että yhä useammalle hyvinvointi ja terveellisyys ovat merkittävässä roolissa omia ruokavalintoja tehtäessä. Haluamme jatkossakin tarjota kuluttajille mahdollisuuden monipuoliseen ja terveelliseen ruokaan.

Me Snellmanilla tarjoamme laadukasta kotimaista lihaa ilman turhia lisäaineita, helppoja arjen ruokaratkaisuja ja ison kattauksen mitä herkullisimpia reseptejä. Tämä siksi, että kaikenlaiset kokkaajat voisivat löytää parhaiten omaa ja perheidensä arkea ja juhlaa täydentävät tuotteet ja ateriat, hyvinvointia unohtamatta.

Kuten suosituksissakin sanotaan, liha kohtuudella käytettynä sopii osaksi monipuolista, terveyttä ylläpitävää ja ympäristöystävällistä ruokavaliota.

Mikä suosituksissa sitten muuttuu? Lihan määrä

Uusien ravitsemussuositusten mukaan sopiva määrä punaista lihaa, eli nautaa, possua ja lammasta on 350 g viikossa.

Tämä määrä viittaa kypsään luuttomaan lihaan, mikä vastaa n. 500 g raakaa lihaa. Valtaosassa Snellmanin reseptejä on kypsää lihaa n. 70 g / annos. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että viikossa voisi suositusten mukaan kokkailla noin 4–5 lihaa sisältävää ateriaa. 

Lihajalosteita, eli makkaroita, pekonia ja leikkeleitä suositellaan käytettävän aiempaa vähemmän, sillä ne sisältävät usein runsaasti suolaa, tyydyttynyttä rasvaa ja lisäaine nitriittiä. Kuten tuoreesta lihasta, myös jalosteista löytyy paljon erilaisia tuotteita eri käyttötarkoituksiin. Myös lihajalosteiden ominaisuuksissa ja ravintosisällössä on huomattavia eroja.

Esimerkiksi kokolihaleikkeleissä rasvaa on yleensä vain n. 3 % ja suolaakin monessa tuotteessa kohtuudella. Isolla osalla Snellmanin kokolihaleikkeleistä ja monella muulla tuotteella on myös sydänmerkki, joka kertoo terveyden kannalta paremmasta valinnasta tuoteryhmässään. Valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin.

Myös lihajalosteita löytyy monenlaisiin ruokahetkiin. On hyvä muistaa, että vaikka joku yksittäinen tuote tuntuisi puhtaasti ravintosisällön mukaan epäterveelliseltä, se on voi silti olla osa hyvinkin terveellistä ateriaa ja ruokavaliota.

Kun vaikkapa mausteisen makkaran kaveriksi ottaa kunnolla kasviksia ja täysjyväpastaa, voi kokonaisuus olla jopa sydänmerkkiaterian kriteerit täyttävä herkullinen ja terveellinen makunautinto. Kuten tämä ihanan tomaattinen chorizopasta.

Snellmanin All Natural Chorizo sopii erinomaisesti tuomaan mausteisuutta makealle kastikkeelle.

Kokonaisuus ratkaisee.

Ruokavalio on aina kokonaisuus, johon mahtuu arkea ja juhlaa.

Monipuolisia ja värikkäitä reseptejä

Panostamme jatkossakin laadukkaisiin, monipuolisiin ja herkullisiin resepteihin. Lupaamme inspiroidan sinua erilaisilla, iloisilla ja värikkäillä resepteillä, joissa on herkullisessa sovussa lihaa ja kasviksia.

Juuri kasviksia sekä hedelmiä ja marjoja suositellaan käytettävän entistäkin enemmän. Terveellisyyden lisäksi moni kasvis tuo ruokiin herkullista makua, kivoja rakenteita, väriä ja kaivattua volyymia. Olemmekin jo vuosia lisänneet kasvisten käyttöä ja osuutta resepteissämme.

Yhteistyö Satokausikalenterin kanssa on auttanut meitä kehittämään sesonkiin sopivia reseptejä ja käyttämään kasviksia luovasti ja monipuolisesti.

Kesäiseen herkutteluun sopii maatiaispossun nopeat ja mureat fileepihvit raikkaa green goddes -salaatin kera.

Yhteinen intohimomme onkin yhdistää laadukas kotimainen lihan ja kunkin sesongin parhaat ja huokeimmat kasvikset herkullisiksi, monipuolisiksi ja ravitseviksi aterioiksi.

Meiltä löytyy reseptejä joka lähtöön. On helppoja ja nopeita arkiruokia, viikonlopun herkuttelua, erityisiä hetkiä, perinteistä kotiruokaa ja eksoottisia makumatkoja. Reseptejä kaikille ja jokaiseen ruokahetkeen.

Ravitsemussuositukset muuttuvat, mutta hyvä ruoka pysyy – laadukkaat kotimaiset, vastuullisesti tuotetut lihatuotteet sopivat aina osaksi terveellistä arkea. Snellman haluaa olla mukana rakentamassa parempia ruokavalintoja joka päivä.