Siirry sisältöön
Kunnon jauhelihaa tekemässä

Kunnon jauhelihaa tekemässä

Kylmyys tuntuu nenänpäässä ja poskissa, kun käyn sisään Snellmanin uuteen lihapakkaamoon. Kello on taas sen verran, että normaalisti tähän aikaan olisin vielä unten mailla. Tehokas herätys tämäkin. Yhtäkkiä hypnotisoiva suhina ja kalke alkaa toistua tiiviissä rytmissä. Tyhjät rasiat laskeutuvat katosta ja siirtyvät linjastolle kuin ajatus. Paketit vilisevät silmien ohi uskomattomalla tahdilla. Jauhelihalinja on käynnistetty ja päivän työ on alkanut. Olen tullut katsomaan miten Snellmanin kunnon jauhelihaa tehdään. Ensin kuitenkin hieman taustaa.

Mikä kunnon jauheliha?

Jauheliha on aina ollut meidän suomalaisten suosiossa, mutta tänään sen arvostus on korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin. Eikä ihme, jauheliha on mahtava raaka-aine mitä erilaisimpiin aterioihin. Jauhelihapihvit, lihamureke, jauhelihakastike, kaalikääryleet jne. – lista herkullisista jauheliharuuista on loputon. Lisäksi jauheliha on melko edullista, joten useammatkin suut on mahdollista ruokkia lompakon liikaa kärsimättä.

Vuonna 2008 Snellmanilla mietittiin, että jauhelihalle on tehtävä jotain. Sen laatua pidettiin yleisesti vaihtelevana, vaikka siitä tehtiin suomalaisten suosikkiruuat, Meillä laatu oli kunnossa, mutta tarvittiin jotakin vielä parempaa, jotta arvostus nousisi. Vuonna 2009 Snellman toi kauppoihin Kunnon jauhelihan, joka on tehty tuoreesta, pakastamattomasta, suomalaisesta lihasta. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on kaikkea muuta. Tärkea sana tässä yhtälössä on pakastamaton. Snellman saa jauheliharaaka-aineensa, kotimaisen naudan- ja porsaanlihan, omilta tuottajiltaan, suomalaisilta perhetiloilta. Koska kysyntä ja tarjonta eivät aina kulje käsi kädessä, on lihan väliaikainen pakastus joskus tarpeen. Jotta jauhelihaa voitiin edes ajatella myytävän pakastamattomana, koko prosessi raaka-aineen hankinnasta tuotantoon oli mietittävä uusiksi. Snellman onnistui tässä ja tulokset ovat kaikkien nautittavina. Jo kerran pakastettua lihaa ei suositella pakastettavan uudestaan. Niinpä Kunnon jauhelihan erinomaisiin piirteisiin kuuluukin se, että siitä tehdyt ruuat voi huoletta pakastaa. Lisäksi tuoreesta jauhelihasta irtoaa kuumalla pannulla vähemmän nestettä ja se oikeasti paistuu, eikä kiehu.

Jauhelihaa tekemässä

Jauhelihaa tekemässäMiten Kunnon jauhelihaa oikein tehdään?

Nyt siihen valmistukseen. Jauhelihalinjalle tullessaan liha on jo kulkenut leikkaamon kautta vakiointiin, jossa eri jauhelihatuotteiden rasvapitoisuudet määritellään. Vakioinnin jälkeen liha siirretään jauhelihapakkaamon puolelle. Kolmessa isossa siilossa lukee jokaisessa näytöllä yli 2000 kg. On helppo ymmärtää, että jauhelihaa tehdään täällä todella paljon – päivässä noin 80 000 rasiaa. Lihakuutiot kulkevat siiloista hihnaa pitkin myllyyn, jossa liha jauhetaan. Sen jälkeen jauheliha siirtyy vielä annosteluun, jossa määritellään se tehdäänkö 250 g, 400 g vai 750 g pakkauksia. Annostelukoneesta jauheliha tulee linjalle, kätevästi suoraan Jauhelihaa tekemässäaluspaperin päälle. Nopea terä katkaisee annokset juuri oikean kokoisiksi Todella mahtavaa katsella kuinka sulavasti kaikki toimii. Henkilöstö valvoo ja hienosäätää laitteistoa. Kaiken on toimittava lähes millisekunnin tarkkuudella, muuten homma eitoimi. Mittarin avulla valvotaan koko ajan lihan lämpötilaa sekä linjan alku- että loppupäässä. Nyt annokset kulkevat punnituksen kautta eteenpäin. Punnitus tapahtuu linjalla vauhdissa ja siinä varmistetaan, että jokaiseen pakkaukseen tulee oikea määrä jauhelihaa.

Jauhelihaa tekemässä

Jauheliha siirtyy rasiaan, noin 100 rasian minuuttivauhdilla ja sen jälkeen koneeseen, jossa 10 pakkausta suljetaan kerralla. Sulkuvaiheessa pakkaukseen lisätään myös suojakaasu, joka koostuu hapesta ja hiilidioksidista – eli normaaleista ilmakehän kaasuista, joita hengitämme joka päivä. Seuraavana vuorossa on etiketöinti ja samalla etikettiin merkitään viimeinen käyttöpäivä. Etiketit vaihdetaan koneeseen aina tuotteen vaihtuessa ja monimutkaisen näköisen koneen käsitteleminen käykin vastuuhenkilöltä vaivattomasti. Etiketöinnin jälkeen pakkaus kulkee röntgenlaitteen kautta, jossa varmistetaan, että pakkauksessa ei ole mitään sinne kuulumatonta, esim. luunpalaa. Pakkaukset myös kuvataan vauhdissa, joten jokainen pakkaus on jäljitettävissä pakkauslinjalle saakka. Kyllä tekniikka on nykyään ihmeellistä.

Ihmetystä herättää myös robotti, joka poimii rasiat linjastolta kuljetuslaatikoihin. Robotilla on kaksi salamannopeaa imukupein varustettua kättä, jotka nostelevat pakkauksia vuoron perään laatikoihin. Tätähän voisi seurata vaikka kuinka kauan. Tästä pakkaukset siirtyvätkin sitten lähettämön kautta kauppoihin ja ruokapöytiin ympäri Suomen.

Arvostusta

Jauhelihan valmistukseen tutustumisen jälkeen ei voi kuin ihmetellä sitä, miten nopeasti ja tarkasti kaikki tapahtuu. Kunnioitus lihapakkaamon henkilökuntaa kohden nousee entisestään, kun katsoo laitteiden suuria näyttötauluja ja niiden ruuduilla olevia säätömahdollisuuksia. Todella vakuuttavaa toimintaa.

No, tekeekö kaiken tämän nähtyään vielä mieli jauhelihaa? Todellakin! Itse kuulun niihin, jotka voisivat syödä jauhelihaa vaikka joka päivä, tänään varsinkin. Taas on nähty, että jauhelihaa tehdään meillä kuin itselle tehtäisiin – ja niin tehdäänkin. Mitäköhän siitä kokkaisi, mahdollisuudet ovat rajattomat. Muistaakseni nämä Fetatäytteiset lihapullat olivat tosi hyviä.

Tässä vielä pari oivaa jauhelihareseptiä:

Chili con carne
Kaalipata
Lasagne

Kertokaahan jauhelihavinkeistänne vaikkapa Herra Snellmanin Facebook-sivulla!

Linkkejä:

Kaleva: Jauheliha on suomalaisten suosikki. 
Ruokatieto: Suomalaiset suosivat perinteistä ja maukasta perusruokaa.
Kunnon jauhelihassa lukee Snellman.