Hoppa till innehållet
Karjalanpaistin ohje + 7 pataruokaa maailmalta

Recept på karelsk stek + 7 andra gryträtter från världens kök

Karelsk stek är en av Finlands äldsta traditionella rätter och ett givet inslag på många fester och helgdagsmiddagar. Liknande kötträtter, som sjuder länge i gryta, finns också i andra delar av världen och de är ofta lika väletablerade i deras lands mathistoria, som karelsk stek är i Finland. Flera recept har dock moderniserats genom åren, vilket man istället försökt undvika med karelsk stek.

Förutom klassiska finländska vardags- och festmåltider hittar du också recept på flera utländska delikatesser på Herr Snellmans hemsida. Nedan har vi samlat ihop en lista med gryträtter som tillagas på liknande sätt som karelsk stek. Varför inte testa till exempel burgundisk gryta eller stroganoff? De värmer också bra på kalla vinterdagar.

1. Karelsk stek

Karelsk stek i ugn är en fantastisk gryträtt som värmer skönt i vinterkylan. Karelsk stek spreds över hela Finland på 40-talet i och med evakuerade karelare som bosatte sig runtom i landet. Idag hör karelsk stek till många familjers vardags- och festmåltider. Trots sin långa historia har receptet på karelsk stek knappt ändrat genom åren och också Herr Snellmans recept hedrar ursprungsreceptet.

2. Burgundisk gryta

Den burgundiska grytan är en klassiker i det franska köket. Den läckra gryträtten på rödvinsbotten härstammar från regionen Bourgogne, därifrån har receptet sedan spridit sig över hela världen. Förutom receptet på äkta burgundisk gryta finns också denna köttgryta på franskt vis på Herr Snellmans hemsida. Burgundisk gryta ska, precis som karelsk stek, sjuda länge i ugn och blir bara bättre ju längre den får mogna i ugn.

3. Stroganoff

Stroganoff är en rysk gryta som spridit sig över hela världen. Äkta stroganoff tillagas på liknande sätt som karelsk stek. En stroganoff består bland annat av mört nötkött som fått sjuda länge, saftig kryddgurka och smetana. Stroganoff påstås ha fått sitt namn efter den gamla, inflytelserika familjen Stroganov.

4. Gulasch

Ungerns motsvarighet till Finlands karelska stek är gulasch. En traditionell gulasch görs på tärnat kött och potatis och kryddas med paprika. På Herr Snellmans hemsida hittar du också recept på en god korvgulasch, där köttet har bytts ut mot Bratwurst!

5. Cassoulet

Cassoulet är en traditionell fransk stuvning. Rättens grundkomponenter är kött, korv och vita bönor. Precis som karelsk stek, ska cassoulet också sjuda i mild värme i ugn. Cassoulet kommer från södra Frankrike och har fått sitt namn efter en stor lerkruka, som den ursprungligen tillreddes i. Herr Snellmans korvgryta med bönor är en finländsk version av cassoulet, på vår hemsida finns också recept på Korvcassoulet.

6. Ossobuco

Man kan nästan säga att ossobuco är en italiensk version av karelsk stek: ett saftigt kött i en enkelt kryddad, ljus buljong – förstås med den skillnaden att kokspadet i Italien självklart smaksätts med vin, medan en finländsk karelsk stek sjuder i vatten kryddat med lök, salt, peppar och lagerblad. Herr Snellmans ossobuco -recept är en modernare variant som spridit sig över hela världen och innehåller utöver kött bland annat tomatkross och morötter. Grundreceptet är en traditionell rätt från Milano. Vill du ha lite omväxling kan du testa ossobuco och surkål, ett bra alternativ till den traditionella ossobucon.

7. CHILI CON CARNE

Chili con carne, en klassiker från delstaten Texas, i USA. Den enklaste chili con carnen görs på chili och Riktigt maletkött. Herr Snellmans traditionella chili con carne passar också bra till dem som inte tycker om allt för kryddstark mat. För chiliälskare finns Herr Snellmans andra chili con carne -recept, där rikligt med chili balanseras med en gnutta mörk choklad!

8. Bratwurst-rödkålsgryta

Bratwurst är en traditionell tysk korv från 1300-talet. Kål är också en populär råvara i det tyska köket. I Herr Snellmans bratwurst-rödkålsgryta kombineras dessa två delikatesser till en ugnsrätt!