Siirry sisältöön
Karjalanpaisti

Karjalanpaisti

Kunnon Karjalanpaisti 500 g

3h 45min (josta aktiivista 15min)

4

Helppo

Uunissa suussasulavan meheväksi hautuva karjalanpaisti on tuttu monista juhlista, mutta se on myös erinomainen arkiruoka. Pitkän kypsennysajan vuoksi karjalanpaistin valmistaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Karjalanpaistin resepti on sinänsä yksinkertainen ja pääosassa onkin hyvä liha. Tämä meillä Snellmanilla testattu ja hyväksi todettu karjalanpaistiohje sisältää vain kuusi ainesosaa ja maistuu varmasti koko perheelle!

Ainekset

Karjalanpaisti

Ohje

Ruskista karjalanpaistilihojen pinta nopeasti kuumassa pannussa tilkassa öljyä.

Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipuli.

Laita lihat, vihannekset, laakerinlehdet, pippurit ja suola pataan ja peitä kuumennetulla vedellä.

Kypsennä karjalanpaistia uunissa 150 asteessa kunnes liha on mureaa, noin 3 – 4 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.

Tarjoile suussasulavan mureaksi hautunut karjalanpaisti esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 175 g
Energia 463 kJ / 110 kcal 810 kJ / 193 kcal
Rasva 3.5 g 6.1 g
- josta tyydyttynyttä 1.1 g 1.9 g
Hiilihydraatit 2.9 g 5.1 g
- josta sokereita 1.4 g 2.4 g
Proteiini 16 g 28 g
Ravintokuitu 1.5 g 2.6 g
Suola 0.9 g 1.7 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

Kokkaa resepti vaiheittain

Katso koko reseptivideo

Karjalanpaisti uunissa — helppoa ja herkullista

Pataruuista tunnetuimpia ja suosituimpia on karjalanpaisti. Karjalanpaistilla oli eri karjalaisissa pitäjissä oma nimityksensä kuten Kirvussa uunipaisti, Käkisalmessa lihapotti ja sakkolan paisti Sakkolassa. Ruukkupaistinakin se on tunnettu. Karjalanpaisti-nimeä alettiin käyttää vasta kun evakot tekivät paistin tunnetuksi eri puolilla Suomea.

Suussa sulava karjalanpaisti kypsennetään hitaasti uunissa hauduttamalla. Ohjeita on nykyään monenlaisia, ja ne vaihtelevat muun muassa sen suhteen, ruskistetaanko lihat pannulla ennen uuniin laittamista, tuleeko pataan mukaan myös porkkanaa ja/tai lanttua sekä mitä lihaa karjalanpaistiin laitetaan ja missä suhteessa.

Karjalanpaistilihat

Mitä lihaa karjalanpaistiin? Karjalanpaistilihana käytetään useimmiten sianlapaa ja naudanrintaa. Ennen laitettiin myös lampaanlihaa ja sisäelimiä kuten munuaisia, maksaa ja sydäntä.

Nykyään kuitenkin karjalanpaisti tehdään useimmin sian- ja naudanlihasta. Joskus sekaan lisätään myös lampaanlihaa, mutta sisäelimiä ei karjalanpaisti juuri enää sisällä.

Mikäli et halua asioida erikseen lihatiskillä, kannattaa paistiin käyttää Snellmanin Kunnon karjalanpaistikuutioita. Olemme paloitelleet ja pakanneet pakkaukseen reilut lihanpalat valmiiksi karjalanpaistia varten; porsasta ja nautaa sopivassa suhteessa, niin että paistista tulee takulla maukasta. Snellmanin Kunnon Karjalanpaisti on valmistettu aina tuoreesta, pakastamattomasta suomalaisesta lihasta.

Snellmanin Kunnon karjalanpaistilihat sisältävät 70 % possua ja 30 % nautaa

karjalanpaisti hirvenlihasta

Karjalanpaistin voi tehdä myös hirvenlihasta tai muusta riistasta. Tällöin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota lihan rasvaisuuteen, eli tarkemmin ottaen sen vähyyteen. Vähärasvaisemman lihan kanssahan vaarana on, että paisti jää turhan mauttomaksi. Tämän voi kuitenkin välttää ruskistamalla karjalanpaistilihat runsaassa voissa tai korvaamalla reseptistä ainoastaan naudanlihan, niin että karjalanpaistissa on hirvenlihaa ja rasvaisempaa porsasta esimerkiksi suhteessa 60/40.

Hyvä karjalanpaisti hautuu uunissa ilman kiirettä

Yksi karjalanpaistin hyviä puolia on sen helppous, joskin hauduttamiseen on syytä varata riittävästi aikaa, jotta karjalanpaisti on varmasti riittävän mureaa. Toinen mainitsemisen arvoinen seikka on luonnollisesti herkullinen maku. Karjalanpaistin voi valmistaa ihan perinteisessä lasivuoassa, vaikka osa kokeista onkin sitä mieltä, että se kaikkein mehevin karjalanpaisti syntyy valurautapadassa. Tällöin karjalanpaistin valmistaminen aloitetaan ruskistamalla ensin lihapalat padassa hellalla ja lisäämällä mausteet ja vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Sitten pata vain uuniin hautumaan.

Karjalanpaisti on helppo tehdä

Karjalanpaisti voidaan toki kypsentää myös savipadassa tai -ruukussa eikä lihoja tarvitse paistaa ennen uuniin laittamista. Karjalanpaistilihoista vielä sen verran että joissakin ohjeissa laitetaan kutakin lihalajia yhtä paljon. Suositeltavaa on laittaa sianlihaa eniten, koska se antaa paistille makua. Kaikkein maukkaimman paistin saa kun seassa on myös luullista lihaa.

Kuinka kauan karjalanpaistia tulisi pitää uunissa?

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa kolmisen tunnin paistoajan riittävän, tosin paistoaika riippuu jonkin verran siitä, käytetäänkö karjalanpaistilihat pannulla ennen uuniin laittamista sekä kuinka nopeasti uuniin laitettu pata alkaa kiehua. Valmistuksen nopeuttamiseksi karjalanpaistiin tuleva vesi kannattaakin kiehauttaa niin että se on jo valmiiksi kuumaa uuniin mennessään.

Toki pidempi haudutusaikakaan ei haittaa, vaan päinvastoin! Oikeaoppinen karjalanpaisti on saanut nimittäin kypsyä uunissa kaikessa rauhassa suussa sulavan pehmeäksi, eihän kukaan varmastikaan pidä sitkeistä paistilihoista. Pidentämällä paistoaikaa (ja laskemalla lämpötilaa hieman paistamisen loppua kohden) varmistaa onnistuneen lopputuloksen, kunhan vain muistaa pitää huolen siitä että padassa on riittävästi nestettä niin etteivät paistilihat pääse kuivumaan.

Mitä karjalanpaistin kanssa?

Karjalanpaistin kanssa sopivat kuoriperunat tai perunamuusi ja tietysti puolukkasurvos. Paisti vain paranee uudelleen lämmitettäessä, joten sitä voi nauttia monena päivänä vaihdellen lisukkeita.  Monessa perheessä karjalanpaisti kuuluu myös joulupöytään karjalanpiirakoiden kanssa.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle