Lihapullat
45min
4
Helppo
Ainekset
Lihapullat
- 1 kpl Snellman Kunnon naudan jauheliha 20 % 400 g
- 1 kpl sipulia
- 1.5 dl ruokakermaa
- 1 kpl kananmunaa
- 1 tl suolaa
- 1 dl korppujauhoja, kaura- tai tattarihiutaleita
- 1 tl mustapippuria
- 1 rkl voita paistamiseen
- 1 rkl öljyä
Ohje
Silppua kuorittu sipuli ja kuullota tai ruskista silppu pannussa voissa tai öljyssä.
Kaada neste kulhoon, lisää kananmuna ja hiutaleet tai jauhot hyvin sekoittaen. Lisää mausteet ja anna turvota 15 minuuttia.
Lisää sipulisilppu sekä jauheliha ja sekoita mureketaikina.
Annostele taikina lihapyöryköiksi kylmään veteen kastelulla ruokalusikalla tai pyöritä pulliksi öljytyin käsin.
Paista lihapullat kauttaaltaan kauniin ruskeiksi ja kypsiksi paistinpannussa.
Voit myös paistaa lihapullat uunissa 220 asteessa 10–12 minuuttia. Paistoajan pituus riippuu lihapullien koosta.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 150 g | |
---|---|---|
Energia | 1116 kJ / 269 kcal | 1674 kJ / 403 kcal |
Rasva | 20.3 g | 30.5 g |
- josta tyydyttynyttä | 8.9 g | 13.4 g |
Hiilihydraatit | 7.9 g | 11.9 g |
- josta sokereita | 1.2 g | 1.8 g |
Proteiini | 14 g | 21 g |
Ravintokuitu | 0.5 g | 0.8 g |
Suola | 1.1 g | 1.7 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.
Kokkaa resepti vaiheittain
Katso koko reseptivideo
MONTA tapaa saada uutta makua lihapulliin
Kunnon lihapullat syntyvät tietenkin Kunnon jauhelihasta. Uutta makua lihapulliin saa helposti mausteiden ja muiden lisukkeiden avulla. Oheiselle videolle kokosimme peräti seitsemän erilaista tapaa saada uutta makua lihapulliin.
Kokeiltuamme kaikki näitä yhdistelmiä täytyy todeta, että kaikilla oli kyllä puolensa. Voimme siis lämpimästi suositella niitä, mikäli kaipaat hieman vaihtelua perinteisiin lihapyöryköihin. Mukaan mahtuu niin tuttuja kuin hieman eksoottisempiakin makuyhdistelmiä.
1. Helpot lihapullat
Sekoita valmiiseen lihapullataikinaan pari ruokalusikallista sinappia ja saman verran ketsuppia. Tarjoile esimerkiksi itse tehtyjen bataattiranskalaisten kanssa.
2. Juustoiset lihapullat
Juuston ystävän kannattaa lisätä lihapulliin ruukullinen silputtua rucolaa + pieni punasipuli silputtuna + 100 g jääkaappikylmää Koskenlaskija-juustoa karkeaksi raastettuna. Kokeile lisukkeesi perunamuusia.
3. Tulisuutta arvostaville
Hieman mausteista potkua lihapullat saavat, kun taikinaan lisätään punainen chili tai vihreä jalapeno silputtuna + kolme valkosipulin kynttä murskattuna + pari desiä pakaste- tai säilykemaissia + 1 tl oreganoa. Nämä maistuvat riisin kanssa.
4. Välimerelliset lihapullat
Välimeren makuja lihapulliin saat lisäämälllä lihapullataikinaan rasian (60–70 g) ohutlehtistä pinaattia + 100 g fetajuustoa + ½ dl oliiviviipaleita + 1 tl hunajaa + ½ tl muskottipähkinää. Nämä lihapullat soveltuvat naposteltavaksi sellaisenaan vaikkapa illanistujaisiin.
5. Pekoniset lihapullat
Lihapullia pekonilla, miksipä ei? Tarvitset 100 g Snellmanin Ylikypsää pekonia silputtuna ja rapeaksi muruksi paistettuna + 3 kevätsipulia silputtuna + omena karkeaksi raastettuna. Nauti pekonilla maustetut lihaisat lihapullat lohkoperunoiden kanssa.
6. Raikkaammat lihapullat
Mikäli haluat erinomaisen vaihtoehdon ruokaisaan lihapullasalaattiin, lisää peruslihapulla taikinaan 1 tl sitruunan kuoriraastetta ja 2 tl mehua + ½ ruukkua sitruunabasilikaa + 100 g pehmeää ricottajuustoa tai raejuustoa.
7. Hunajaiset lihapullat
Lihapullataikinaan joukkoon voi lisätä myös 100 g silputtuja herkkusieniä hunaja-voipaistettuna + ½ salaattifenkolia raastettuna + tuoreyrttiä maun mukaan. Maukas yhdistelmä esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja perinteisen ruskean kastikkeen kanssa.
Näiden tapojen lisäksi vain mielikuvitus on rajana lihapullien maustamisessa. Resepti-sivultamme löydät lisää erilaisia ohjeita, mm. italialaiset lihapullat, kreikkalaiset lihapullat sekä herkulliset lihapullat kermakastikkeessa. Ja suosittelemme myös kokeilemaan lihapullia pötköön pakatusta burgerjauhelihasta, joka nimestään huolimatta sopii erinomaisesti myös lihapulliin. Valmistamme nimittäin burgerjauhelihan hieman tavanomaista rasvaisemmista lihapaloista, minkä vuoksi siitä valmistetut pihvit ja lihapullat ovat erityisen meheviä.
Lisää tapoja maustaa lihapullat?
Lihapullat voi tuunata varmasti yhtä monella tavalla kuin on kokkejakin. Mikäli sinulla on jemmassa oikein herkullinen resepti, niin vinkkaa parhaista makuyhdistelmistä vaikkapa Facebook-sivuillamme.