Siirry sisältöön
Karjalanpaistin ohje + 7 pataruokaa maailmalta

Karjalanpaistin ohje + 7 pataruokaa maailmalta

Karjalanpaisti on yksi Suomen vanhimmista perinneruoista ja tuttu monista juhlista ja pyhäpäivän aterioilta. Karjalanpaistin kaltaisia padassa hiljalleen haudutettavia liharuokia löytyy kuitenkin myös muista maailmankolkista ja ne ovat usein yhtä vakiintuneessa asemassa maan ruokaperinnehistoriassa kuin karjalanpaistiresepti on Suomessa. Monet reseptit ovat kuitenkin kokeneet modernisointia, jolta suomalaisen karjalanpaistin ohje sen sijaan on välttynyt.

Klassisten suomalaisten arki- ja juhlaruokien lisäksi Herra Snellmanin sivuilta löytyy reseptejä moniin ulkomaisiin herkkuihin, joista kokosimme alle listaa karjalanpaistiohjeen tyylisistä pataruoista. Esimerkiksi Burgundinpata tai Stroganoff lämmittävät karjalanpaistin lisäksi hyvin talven pakkasilla.

1. Karjalanpaisti

Karjalanpaisti uunissa on erinomainen pataruoka, joka lämmittää mukavasti talven pakkasilla. Karjalanpaistiohje tuli tutuksi koko kansalle 40-luvulla ympäri Suomen levittäytyneiden karjalaisten evakkojen myötä, ja tänä päivänä karjalanpaisti on osa monen perheen arki- ja juhlaruokailua. Pitkästä historiastaan huolimatta karjalanpaistin ohje on pysynyt kutakuinkin samana ja myös Herra Snellmanin karjalanpaistiresepti kunnioittaa aitoa karjalanpaistiohjetta.

2. Burgundinpata

Burgundinpata edustaa ranskalaisen keittiön klassikkoja. Mehevän punaviinipohjaisen pataruoan juuret lötyvät Burgundin maakunnasta, josta sen resepti on levinnyt ympäri maailman. Aidon Burgundinpata-ohjeen lisäksi löydät Herra Snellmanin sivuilta tämän lihapadan ranskalaisittain. Burgundinpata, kuten karjalanpaistinkin, nauttii pitkästä haudutuksesta ja paranee, mitä pidempään maltat pitää sitä uunissa.

3. Stroganoff

Venäjältä maailmalle levinnyt pataruoka on Stroganoff. Karjalanpaistin tyyliin aito Stroganoff valmistuu hitaasti hauduttaen pehmeästä naudan paistista, mehevistä maustekurkuista ja smetanasta. Oletettavasti Stroganoff on saanut nimensä vanhan ja vaikutusvaltaisen Stroganov-suvun mukaan.

4. Gulassi

Unkarin vastine suomalaiselle karjalanpaistille on gulassi. Perinteisesti gulassi valmistetaan lihanpaloista ja perunasta ja maustetaan paprikalla. Herra Snellmanin sivuilta löydät kuitenkin myös mehevän makkaragulassi-ohjeen, jossa liha on korvattu Bratwurst-makkaralla!

5. Cassoulet

Cassoulet on perinteinen ranskalainen muhennos, jonka peruselementtejä ovat liha, makkara ja valkoiset pavut. Kuten karjalanpaisti uunissa, myös cassoulet valmistetaan hauduttamalla pataa pitkään miedolla lämmöllä. Cassoulet on lähtöisin eteläisestä Ranskasta ja se on saanut nimensä laakeasta saviastiasta, jossa se alkujaan valmistettiin. Herra Snellmanin makkara-papupata on Suomen oloihin sovellettu ohje cassouletista, mutta sivuiltamme löytyy myös Nautiskellen-blogin Makkara-papucassoulet ja Makkaracassoulet.

6. Osso bucco

Melkein voisi sanoa, että osso bucco on italialaisten karjalanpaisti: mehevä liha näyttelee pääosaa hyvin yksinkertaisesti maustetussa vaaleassa liemessä – tietysti sillä erolla, että Italiassa liemi saa makunsa luonnollisestikin viinistä, kun taas suomalainen karjalanpaisti hautuu sipulilla, suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä maustetussa vedessä. Herra Snellmanin osso bucco -resepti on maailmalle levinnyt modernimpi versio milanolaisesta perinneruoasta ja sisältää lihan lisäksi muun muassa tomaattimurskaa ja porkkanoita. Osso buccoa ja hapankaalia -ohje taas on hyvä vaihtoehto perinteiselle osso buccolle.

7. CHILI CON CARNE

Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa perinneruokaa on chili con carne. Yksinkertaisimmillaan chili con carne on chiliä Kunnon jauhelihan kanssa. Herra Snellmanin perinteinen chili con carne sopii hyvin myös huonommin tulisuutta sietävälle ruokailijalle. Suuren chilin ystävän sen sijaan kannattaa kokeilla Herra Snellmanin toista chili con carne -reseptiä, jossa runsasta chiliä tasapainottaa ripaus tummaa suklaata! Makkara-faneille taas sopii loistavasti chili con lenkki -resepti!

8. Bratwurst-punakaalipata

Bratwurst on perinteinen saksalainen makkara, joka juontaa juurensa aina 1300-luvulle saakka. Myös kaali on suosittu raaka-aine saksalaisessa keittiössä. Herra Snellmanin bratwurst-punakaalipadan -ohjeessa nämä kaksi yhdistyvät herkulliseksi uuniruoaksi!