Pekoni

Pekonireseptit tuovat pekonin makumaailman pikkusuolaisiin ja tuttuihin arkiruokiin, kuten lihamurekkeeseen. Herra Snellmanin pekonireseptit ovatkin hyvä osoitus siitä, että pekoni ei suinkaan ole pelkkä aamiaisruoka vaan soveltuu monipuolisesti ruoanlaittoon. Pekoni uunissa on puolestaan pikemminkin näppärä vinkki kuin varsinainen pekoniresepti, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kuitenkin. Ota kokeiluun herkulliset pekonireseptit tai tee omasta lempireseptistäsi pekoniresepti lisäämällä mukaan hieman aina yhtä maukasta Herra Snellmanin pekonia.

Pekoni vie kielen mennessään

Harvassa ovat ne lihatuotteet, jotka ovat saavuttaneet samanlaisen aseman ja yhtä laajalti ystäviä kuin pekoni. Pekoni eli suolattu ja ohuiksi viipaleiksi siivutettu siankylki onkin tuttu näky vaikkapa hotellien ja miksei kotienkin aamiaispöydässä.

pekoni aamiaispöydässä

Pekoni on tärkeässä osassa etenkin perinteistä englantilaisessa aamiaisessa ja olipa tuossa saarivaltiossa ensimmäinen pekonitehdaskin toiminnassa jo 1700-luvulla.

Suomalaiset rakastavat pekonia

Pekoni ei kuitenkaan ole pelkästään englantilaisten suosima herkku. Tästä kertoo jo se, että me suomalaiset syömme pekonia yli 3 miljoonaa kiloa vuodessa. Sana pekoni tuli suomen kieleen puolestaan 1930-luvulla, kun englanninkieliselle bacon-termille haettiin sopivaa kotimaista ilmaisua.

pekoni maistuu sellaisenaan

Koska pekoni on selvästi suomalaisille tärkeä lihatuote, on kaikki meillä Snellmanilla valmistettu pekoni tehty alusta loppuun täällä Pietarsaaressa. Raaka-aineena käytämme luonnollisesti oman maatiaispossumme lihaa, sillä se on tunnetusti maailman suomalaisin possu.

Pekoni on monipuolinen herkku

Jo pelkkä mielikuva pannulla paistuvasta pekonista saattaa saada veden kielelle ja useimmiten pekoni tarjoillaankin sellaisenaan, vasta rapeaksi paistettuna. Paistinpannun lisäksi pekoni valmistuu kätevästi myös uunissa tai jopa mikrossa.

pekoni ruoanlaitossa

Toisaalta pekoni on monikäyttöinen raaka-aine myös ruoanlaitossa. Pekoniin voi kääriä herkkusienten lisäksi vaikkapa uunilohen tai lihamurekkeen. Lisäksi pekoni pieneksi silputtuna tuo mukavaa lisämakua ja vaihtelua perinteisiin arkiruokiin, kuten vaikkapa lihapulliin tai makaronilaatikkoon. Ja mikäpä kruunaisi kunnon hampurilaisen hyvän pihvin lisäksi samalla tapaa kuin siivu tai pari pekonia.

Ei pelkkää pekonia

Kuten monen hyvän asian kanssa, myös pekonin kohdalla on syytä muistaa kohtuullisuus. Niinpä pekonia ei välttämättä kannatakaan paistaa joka päivä aamupalaksi, vaan kruunata sillä vaikkapa viikonloppuaamiainen.

Toisaalta pekoni on saanut epäterveellisen maineensa jopa hieman suotta. Ylimääräisestä rasvasta kun esimerkiksi pääsee eroon valuttamalla paistetut pekoniviipaleet lautaselle aseteltujen talouspaperisiivujen päällä. Lisäksi pekoni sisältää runsaasti proteiini ja B-vitamiineja.