Siirry sisältöön
Lihamureke ja 15 muuta suosittua jauheliharuokaa

Lihamureke ja 15 muuta suosittua jauheliharuokaa

Lihamureke on mitä mainioin perinteinen arkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Lihamurekereseptissä käytettävä jauheliha on raaka-aineena yleisestikin aikamoinen arjen pelastaja: se kypsyy nopeasti ja sopii lukemattomiin ruokiin. Hyviä esimerkkejä maukkaista jauheliharuoista ovat chili con carne, jauhelihapihvit, jauhelihakeitto ja jo mainittu lihamureke. Uunissa valmistuvat käden käänteessä myös lasagne ja kaalilaatikko. Helppoa arkiruokaa ja uusia ideoita ruoanlaittoon haetaan paljon Internetistä, minkä vuoksi päätimme koota yhteen lihamurekeohjeen lisäksi 15 muuta yksinkertaista ja suosittua jauheliharuokaa, jotka sopivat sekä arkeen että juhlaan. (Kaikki Herra Snellmanin jauheliharuoat löytyvät täältä.)

Lihamureke

Lihamureke on vaivaton koko perheen ruokalaji, jota on helppo tuunata oman maun mukaan: kun lisäät perinteisellä lihamurekeohjeella tehtyyn taikinaan esimerkiksi Snellmanin Ylikypsää pekonia, valmistuu siitä mitä maukkain lihamureke! Pekoni nimittäin estää jauhelihamureketta kuivumasta liikaa kypsennyksen aikana. Useimmissa lihamurekeresepteissä valmistetaan lihamureke kermaviilistä, mutta me Snellmanilla tykkäämme käyttää ehtaa kermaa tehdessämme lihamureketta. Kerma antaa lihamurekkeelle pehmeyttä ja tekee taikinasta helpommin käsiteltävän. Toinen hyvä vinkki perinteiseen lihamurekereseptiin on käyttää valmista sipulikeittoainesta ja näin tehdä vielä astetta helpompi lihamureke. Sipulikeitto nimittäin on oiva oikotie, jos aika on kortilla, tai et ole niin varma lihamurekkeen maustamisesta: turvota vain valmis sipulikeittoaines korppujauhojen kanssa kermaan tai kermaviiliin, lisää kananmuna ja jauheliha, minkä jälkeen sekoita taikinaksi. Muotoile ja paista – valmis!

Jauhelihakastike

Yksinkertaisimmillaan jauhelihakastike koostuu voista, vehnäjauhoista, vedestä ja Kunnon jauhelihasta – sipulia ja mausteita unohtamatta. Jauhelihakastike ei kuitenkaan ole helpoimmasta päästä valmistaa, jos ei tiedä mitä on tekemässä. Sen vuoksi olemmekin koonneet tänne Herra Snellmanin 7 vinkkiä onnistuneeseen jauhelihakastikkeeseen.

Jauhelihapihvit

Jauhelihapihvit edustavat ruoanlaittoa yksinkertaisimmillaan: Kunnon jauheliha ja neljä muuta perusraaka-ainetta sekoitetaan yhteen ja maustetaan. Kaava on samanlainen myös perinteisessä lihamurekeohjeessa. Jauhelihapihvit voi kuitenkin kypsentää joko pannulla paistaen tai uunissa sillä aikaa, kun valmistat lisukkeeksi esimerkiksi perunamuusia.

nachopelti

Nachovuoka

Nachovuoka tai tacovuoka on suussa sulava kokonaisuus meheviä makuja – ihan niin kuin lihamureke uunissakin! Nachovuoka sopii loistavasti tarjottavaksi illanistujaisissa tai vaikka lasten syntymäpäivillä, sillä nachovuoka syödään kätevästi käsin, eikä ylimääräisiä astioita tarvita.

Jauheliharisotto

Jauheliharisotto on maukas ja täyttävä ruoka, johon sopivat hyvin pienet tomaatit tai erilaiset sienet. Kauniisti katetussa pöydässä jauheliharisotto muuntuu myös juhlavammaksi ruokalajiksi!

CHILI CON CARNE

Chili con carne tarkoittaa yksinkertaisimmillaan chiliä lihan kanssa, mutta reseptistä löytyy toki useita versioita – pelkästään Herra Snellmaninkin sivuila on reseptit perinteiseen chili con carneen sekä uunissa kypsennettävään, hivenen suklaiseen, chili con carneen.

KAALIKÄÄRYLEET

Kaalikääryleiden valmistus vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta herkullinen lopputulos on ehdottomasti sen arvoista, sillä Herra Snellmanin kaalikääryleet vievät suorastaan kielen mennessään. Viimeisen herkullisen silauksen tälle suomalaiselle perinneruoalle antaa voi-siirappiseos, jolla kaalikääryleet voidellaan.

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko on ruokaisa ateria sekä helppo ja edullinen valmistaa. Kaalilaatikko myös paranee pakastettaessa eli sitä voi huoletta valmistaa kerralla isomman satsin ja laittaa lopun sivuun sellaisten päivien varalle, kun ei ehdi ruokaa laittamaan.

JAUHELIHAPIIRAKKA

Lämmin jauhelihapiirakka ilahduttaa sekä vieraita että omaa perhettä. Raikkaan salaatin kera jauhelihapiirakka sopii hyvin vaikkapa viikonlopun kevyeksi lounaaksi tai iltapalaksi teekupillisen äärelle. Kunnon jauhelihan lisäksi jauhelihapiirakka saa makua sipulista ja tomaatista.

Makaronilaatikko

Makaronilaatikko on jauheliharuokien aatelia. Se on yksinkertainen valmistaa ja sitä on myös helppo muunnella haluamillaan lisukkeilla: juustokuorrutuksella vai ilman – valitse sinä. Makaronilaatikon voi myös valmistaa munamaidon sijaan lihaliemeen ja tehdä näin myös rajoitetumpaan ruokavalioon sopivan makaronilaatikon.

Quasadillat

Quesadillat ovat oivallinen ruokalaji tarjottavaksi vieraille, sillä ne valmistuvat helposti isommallekin porukalle! Täytteeksi quasadilloihin sopii Kunnon jauhelihan lisäksi esimerkiksi pekoni, maissi, paprika, tomaatti, avokado tai fetajuusto – mitä ruokailijoiden vain tekeekin mieli tai mitä jääkaapista kulloinkin sattuu löytymään.

7 tapaa tuunata lihapullat

Lihapullat

Lihapullat ovat yksi pidetyimmistä kotiruoista kautta aikojen ja se näkyy myös meillä Snellmanilla, sillä sivuiltamme löytyy 8 erilaista lihapullareseptiä! Kokeile esimerkiksi kreikkalaisia tai sweet & sour -lihapullia tai Herra Snellmanin kunnon lihapullia. Katso myös 7 tapaa saada uutta makua lihapulliin!

Lindströmin pihvit

Lindströmin pihvit on helppo tunnistaa sekä väristä että mausta, jota Herra Snellmanin reseptiin tuovat punajuurien lisäksi kaprikset. Lindströmin pihvien seuraksi sopii parhaiten voinen perunamuusi ja raikas salaatti.

Jauhelihakeitto

Jauhelihakeitto on hyvin yksinkertainen ruokalaji, jossa pääosaa näyttelee ennen kaikkea laadukas jauheliha. Tämä jauhelihakeittoresepti on kuitenkin saanut innoituksensa unkarilaisesta gulassista ja Kunnon jauhelihan lisäksi se sisältää porkkanaa, paprikaa, tomaattia ja herkullisen yhdistelmän erilaisia mausteita. Lisukkeeksi sopii loistavasti vastaleivottu leipä!

Kaalipata

Kaalipata on helppo ja maistuva ruoka, joka syntyy vaivattomasti uunissa ja on myös erittäin terveellistä. Tämä herkullinen kaalipataohje sisältää jauhelihan ja kaalin lisäksi porkkanoita, jotka antavat mehevälle kaalipadalle kauniin värin.

TORTILLALASAGNE

Tortillalasagne-resepti on yksinkertainen lasagne-ohje, jossa pasta on korvattu tortillaletuilla. Kastike puolestaan saa makunsa meksikolaisista mauista Italian yrttien sijaan. Tortillalasagne on herkullinen tarjottava myös vieraille! Herra Snellmanin ohjeella valmistuu kuitenkin myös ihan perinteinen lasagne.