Siirry sisältöön
Murea grillikylki ja kesäinen salaatti 1

Juhannusmenu Herra Snellmanin tapaan

Valinnan vaikeutta juhannusmenun suhteen? Herra Snellmanin reseptiarkistosta löytyy iso joukko juhannukseen sopivia reseptejä, aina grilliherkuista kesäisiin salaatteihin. Alla reseptien parhaimmistosta poimittuja ehdotuksia juhannusmenun sisällöksi.

Alkuruoka

Voiko olla juhannusta ilman uusia perunoita? Potut ovat oikeutetusti keskeisessä osassa juhannusmenussa. Tarkemmin ajatellen, eivätkö ne oikeastaan ansaitsekin pääruoan lisuketta isomman roolin? Kokeile siis tänä vuonna tarjota uusia perunoita alkuruoaksi tällä pari vuotta sitten suureen suosioon nousseella pekonipottureseptillä tehtynä! Rapeaan pekoniin käärityt uudet potut ovat takuuvarmasti maukkaita ja (perunoiden koosta riippuen) sopivat myös sormineen naposteltaviksi alkupaloiksi.

Juhannusmenun alkuruoaksi sopivat hyvin myös kesäiset salaatit, esimerkiksi raikas mansikka-mozzarellasalaatti tai suolaisemman ystäville halloumisalaatti. Tai jos käy niin hassusti, että keli on peräti helteinen, maukkaan, vilvoittavan ja kevyen pohjan aterioinnille tarjoaa espanjalainen gazpacho-vihanneskeitto.

Pääruoka

Jos sää vain suinkin sallii, juhannusmenu valmistetaan tietysti grillaten. Keskikesän juhlassa kuuluu olla tarjolla myös runsaasti kauden tuoretta satoa, ja siksi aina näppärä vaihtoehto pääruoaksi ovat mehevät grillivartaat, joita voi helposti tuunailla omien mieltymysten mukaan pujottamalla tikkuihin haluamiaan kasviksia tai vaikkapa herkkusieniä tai halloumia. Oheisessa varrasreseptissä kotimainen maatiaispossu saa seurakseen reilun kokoisia ananaspaloja — kannattaa kokeilla, tuore ananas on nimittäin tosi hyvää grillattuna!

Muita ehdotuksiamme juhannusmenun pääruoaksi ovat mureat ribsit kesäisen mansikka-brie-salaatin kanssa sekä perinteisen pihvin ystäville mehevä grillattu entrecôte. Jos uusista perunoista ei vielä saatu kyllikseen alkuruokana, ne voi tarjota lisukkeeksi myös lämpimänä salaattina. Jotain hieman tavanomaisesta poikkeavaa kaipaavia suosittelemme kokeilemaan possunkyljen grillaamista, makuparinaan karamellisoidut varhaisporkkanat.

Kun grilli on kerran kuumana, kannattaa samalla valmistaa juhannusmenun lisukkeeksi myös vaikkapa täytettyjä herkkusieniä ja kokonaisia maissintähkiä (Kunnon pekoniin käärittynä tietenkin ;-). Kevyempää kasvislisuketta kaipaaville lihan kylkeen sopivat esimerkiksi myös porkkanatagliatelle tai jo yllä mainittu mansikka-mozzarellasalaatti. Klassinen lisuke grilliruoalle on tietysti myös coleslaw.

Jälkiruoka

Juhannuksena parasta jälkiruokaa ovat tietysti kotimaiset mansikat. Joko ihan sellaisenaan, taikka mansikkakakkuun leivottuna. Tai tietysti myös lettujen ja kermavaahdon tahi vaniljajäätelön kera. Jos mahdollista, parhaimmillaan letut ovat oikealla muurinpohjapannulla paistettuina.

Muurinpohjaletut ovat klassinen juhannusmenun jälkiruoka

Iltapala

Yötön yö houkuttelee helposti saunomaan, uimaan ja seurustelemaan pikkutunneille asti, ja silloin on hyvin todennäköistä että nälkä pääsee yllättämään vielä kertaalleen pääaterian jälkeenkin. Juhannusmenun iltapalaksi sopivat esimerkiksi mausteiset chorizomakkarat ja raikas tabouleh-salaatti, tai vaikkapa hodarit joko raikkaalla tomaattisalsalla tai tulisemmalla jalapenorelishillä. Isomman nälän iltariennoissa kehittäneille maistuvat ehkä myös kunnon hampurilaiset.

Riippumatta siitä, mihin valinta kallistuu, iltaherkkujen (tai jo pääruoan) kylkeen kannattaa valmistaa valmiiksi marinoitua punasipulia ja etikkakurkkuja — ne ovat todellakin vaatimansa vähän vaivan arvoisia lisukkeita! Juhlan kunniaksi kannattaa kokeilla valmistaa myös ketsuppi itse, tai mikäli tykkää mausteisemmasta, BBQ-kastike.

Toivottavasti reseptivinkeistämme oli hyötyä! Lisää juhannusruokareseptejä löytyy vielä täältä, mikäli jotain jäi puuttumaan.

Maukasta ja rentouttavaa keskikesän juhlaa!