Siirry sisältöön
Hot dogit

Hot dogit

Hot dogit eli suomalaisittain hodarit tai nakkisämpylät sopivat erinomaisesti niin viikonlopun herkkutuokioihin kuin arkipäivääkin piristämään. Hot dogit ovat street foodia parhaimmillaan ja siitä loistava pikaruoka, että niiden reseptiä voi muokata lähes loputtomiin.
Nakin lisäksi hot dog -sämpylän väliin kuuluvat tietysti myös höysteet. Perinteisimmät lisukkeet lienevät ketsuppi, sinappi, kurkkusalaatti ja sipuli. Hot dogiin sopivat kuitenkin erinomaisesti myös monet muut täytteet, ja erilaisia hodarireseptejä löytyykin joka puolelta maailmaa.
Hot dog täytteiden varioinnin lisäksi kannattaa testata myös eri nakkivaihtoehtoja. Kokeile perinteisen nakkimakkaran lisäksi vaikkapa Kunnon juustonakkimakkaraa, naudanlihanakkeja, All Natural Chorizoa ja All Natural Bratwurstia.
Alla valikoima Herra Snellmanin hot dog -reseptejä, ole hyvä!

Hodarit moneen makuun

Lisukkeilla vaihtelua hot dog reseptiin

Haluatko raikkautta, rapeutta vai kenties molempia? Kun valmistat hot dogien täytteet itse, valinta on sinun. Hodarit ovatkin kätevä ruoka erityisesti silloin, kun ruokapöydässä kohtaavat erilaiset makumieltymykset. Toinen saattaa tykätä hieman makeammasta ja toinen taas hieman raikkaammasta. Ratkaisu on hodaribuffet, josta jokainen voi tyytyväisenä valita omaan makuunsa sopivat lisukkeet.

Klassinen hot dog

Hot dog täytteet

Hot dogin pääasiallinen täyte on tietenkin lihaisan napsahtava nakki, mutta sen kaveriksi on olemassa lukemattomia lisukevaihtoehtoja. Lisukkeeksi voit esimerkiksi valita fetajuustoa, punakaali-fenkolipikkelsiä, maissilastuja, salsaa, varhaiskaalia tai sipulia, tuoreena tai rapeaksi paahdettuna. Yksinkertaisimmilaan hot dog sisältää vain kelpo turauksen sinappia ja ketsuppia.

Hot dogin kokoamista helpottaakseen lisukkeet kannattaa esivalmistaa etukäteen. Lisukkeiden osalta kannattaakin kysyä vinkkejä perheenjäseniltä, jotta kaikille löytyy mieleisiä täytteitä.

Herra Snellmanin perinteinen hot dog -resepti

Herra Snellmanin perinteinen hot dog -resepti saa täytteekseen Kunnon nakkimakkaran – juustolla tai ilman, sekä herkullista itsetehtyä sinihomejuustokastiketta!

Kreikkalaiset hodarit

Kreikkalaiset hodarit sopivat makunsa puolesta raikkaaksi kesäillan ateriaksi ja voit uunin tai paistinpannun sijaan lämmittää hodarit grillissä. Kreikkalaiset hodarit täytetään tomaatilla, fetalla ja oliiveilla. Halutessasi voit vielä sujauttaa hodarien väliin tzatzikia!

Hot dogit Bratwurstilla ja punakaalipikkelsillä täytettyinä

Hot dogit Bratwurstilla

Tämä Vatsasekaisin kilinkolin -blogin hodari-ohje tuo tuulahduksen Saksanmaalta: ohjeen hodarit täytetään Bratwurstilla ja punakaalipikkelsillä. Germaaniutta henkii myös Vivaciabatta! -blogin hodarit omenatäytteellä ja hasselpähkinä-hodarisämpylöillä.

Meksikolaiset hodarit

Meksikolaiset hodarit valmistuvat alta aikayksikön ja mehevä tomaattisalsa sekä rouskuvat maissilastut takaavat, että hodarit maistuvat myös perheen pienimmille. Tulisempaa makumaailmaa kaipaavan kannattaa kokeilla tätä Malins Bloggin hodari-ohjetta, jossa nakkina on käytetty Snellmanin All Natural Chorizoa.

Banh Mi Hot Dogit

Vietnamilaiset Banh Mi Hot Dogit

Aasialaisten makujen ystäville suosittelemme ehdottomasti Pata porisee -blogin eksoottista Banh Mi Hot Dog -reseptiä!

Nyhtöhodarit

Nyhtöhodarit

Tämä Tinskun keittiössä -blogin hodari-ohje voitti Snellmanin “All Natural -makumatka” -kilpailun – eikä syyttä! Itsetehdyt hodarisämpylät lyövät aina laudalta valmiit vaihtoehdot ja hodari-ohjeessa käytettävät täytteet komppaavat loistavasti All Natural Salsiccia & Merguez ja Chipotle & Chorizo -nakkien makua.

Hot dog sämpylät

Hot dog -sämpylän voi joko valmistaa itse tai aikaa säästääkseen voi halutessaan valita myös valmissämpylät. Jos sinulla on aikaa nähdä hieman enemmän vaivaa, niin Herra Snellmanin resepteistä löydät reseptit esimerkiksi perinteisen hodarisämpylän tekoon taikka hasselpähkinäsämpylän tekoon.

Vinkki! Isommalle porukalle kannattaa lämmittää hodarit uunivuoassa. Siten kaikki ruokailijat saavat varmasti lämpimän hodarin. Valmiiksi halkaistujen hodarisämpylöiden lämmitykseen riittää 15 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Voit samalla kertaa lämmittää uunissa myös hot dogien väliin tulevat nakit!

Hodarit on muuten kätevintä syödä reilusti käsipelillä välittämättä sen kummemmin sotkusta. Siivota ehtii ruokailun jälkeenkin. Hyvää ruokahalua!

Hot dogin historia

Hot dogin historia on hämärän peitossa, joskin hodareiden väitetään olevan peräisin 1400-luvun Wienistä tai Frankfurtista. Sieltä hot dog on matkannut Amerikkaan, jossa herkku onkin ollut suursuosiossa aina 1800-luvulta lähtien. Jenkeistä hot dog on levinnyt ympäri maailmaa ja vakiinnuttanut paikkansa pikaruokakulttuurissa. 

Nimestä “hot dog” liikkuu myös paljon erilaisia tarinoita ja legendoja. Yksi suosituimmista urbaanilegendoista lienee se, että nakkien raaka-aineena olisi käytetty koiran tai kissan lihaa. Tarina kertoo, että teurastajan perustettua yrityksen amerikkalaiseen kaupunkiin, katosivat alueen koirat ja kissat. Oli tämä legenda sitten totta tai tarua, voimme taata, että Snellmanin nakeissa käytetään vain ja ainoastaan laadukasta suomalaista possun- ja naudanlihaa. Ja se jos mikä tekee hot dogeista erityisen maukkaita. 

Pikaruoan klassikoksi hodarit ovat nousseet nopean ja helpon valmistuksen ansiosta. Hodareita onkin perinteisesti myyty erityisesti urheilutapahtumissa ja nakkikioskeilla, mutta nykyään hod dogit ovat vakiinnuttaneet paikkansa myös hienompien ravintoloiden listoilla. Hot dogit ovatkin nousseet viime vuosina katuruoan kiistattomaksi kuninkaaksi, sillä hodareita on helppo varioida ja tuunata eri lisukkeilla joka maun mukaan.