Joulukinkun kastike ja lisukkeet
Suosituksemme juhlapöydän kruunuksi on ainutlaatuisen suomalainen Snellmanin Kunnon maatiaispossun juhlakinkku. Lue täältä mikä tekee maatiaispossustamme niin ainutlaatuisen:
4 syytä valita Snellmanin joulukinkku
Hyvälle joulukinkulle hyvä joulukinkun kastike
Hyvä joulukinkun kastike tehdään kinkun liemestä – muistathan siis ottaa liemen talteen kun paistat joulukinkun!
Kermainen joulukinkun kastike paistoliemestä:
Tee kastike kinkulle paistoliemestä näin:
2 dl kinkun lientä
1 dl kermaa
1 rkl crème fraichea
3 rkl sinappia
2 rkl jauhoja
½ dl vettä
1 rkl voita
pippuria
Kaada kuuma kinkun liemi kattilaan ja anna jäähtyä. Siivilöi rasva jäähtyneen liemen pinnalta ja laimenna vedellä, kunnes suolaisuus on sopiva. Kuumenna liemi ja lisää joukkoon sinappi. Sekoita jauhot veteen, suurusta liemi ja kiehauta kastike. Sekoita joukkoon voi, crème fraiche ja kerma. Mausta pippurilla. Anna kiehua hetken ennen tarjoilua.
Hedelmäinen joulukinkun kastike paistoliemestä:
2 dl kinkun lientä
2 rkl jauhoja
½ dl vettä
2 rkl sinappia
3 rkl aprikoosihilloa
Kaada kuuma kinkun liemi kattilaan ja anna jäähtyä. Siivilöi rasva jäähtyneen liemen pinnalta ja laimenna vedellä, kunnes suolaisuus on sopiva. Kuumenna liemi lähes kiehuvaksi. Sekoita jauhot veteen, suurusta liemi ja kiehauta kastike. Sekoita joukkoon sinappi ja aprikoosihillo. Anna kiehua hetken ennen tarjoilua.
Joulukinkun kastike ilman kinkun lientä
Pippurijuustokastike joulukinkulle:
4 dl kermaa
100 g pippurijuustoa
4 rkl vasikan fondia
1 tl chilimaustetta
1 rkl grillimaustetta
1 tl kokonaisia viherpippureita
Sekoita kattilassa kerma, pippurijuusto, vasikanfondi, viherpippuri ja chilimauste. Maista ja lisää mausteita, jos haluat kastikkeeseen enemmän potkua.
Mitä muuta kuin joulukinkun kastike tarvitaan?
Joulupöydässä pitää tietenkin olla myös paljon muuta kuin joulukinkku, vaikka se usein onkin pääosassa.
Perinteinen suomalainen joulupöytä
Perinteisessä suomalaisessa joulupöydässä on muun muassa usein sinapilla maustettu kinkun kastike, porkkanalaatikko, lanttulaatikko, maksalaatikko ja imelletty perunalaatikko. Monet haluavat pöytään myös erilaisia kalaruokia, kuten silliä, lohta tai madetta.